Citizen Science en de confrontatie met insecten

0
1862

De directe leefomgeving is het aandachtsgebied waar Citizen Science in eerste instantie op gericht is. Monitoren van luchtkwaliteit of geluid of wat dan ook gemeten kan worden doe je dan met sensoren die je op een plek zet waar je het meeste resultaat verwacht. Luchtkwaliteit meet je immers niet onder een glazen stolp.

De fijnstof meter zal dus snel een plek krijgen waar de lucht en de wind vrij spel hebben. Meestal wel beschut voor bijvoorbeeld regen omdat electronica daar niet echt goed tegen kan maar ja, blootstelling aan de natuur heeft zo zijn risico’s. Een van de risico’s:

insecten!

 

Als je goed naar onderstaande plaatje kijkt dan zie je de 6e grafiek van boven de resultaten van luchtdruk sensoren. Van een van die sensoren schiet de waarde ineens omhoog en blijft dan een constante waarde afgeven, te hoog dus. Wat zou dat kunnen betekenen, zo een plotselinge stijging van de luchtdruk is niet normaal.

 

Schermafbeelding 2017-05-21 om 21.34.22

Spinnenpoepje!

Nader onderzoek wees uit dat de oorzaak een spinnenpoepje was dat door een spin neergelegd was tussen twee van de contacten van de sensor, de GND en de SCL (aarde en clock signaal). Hierdoor was dus kortsluiting ontstaan waardoor de sensor op tilt was gegaan. Het is slechts een spanning van 5V maar voor de spin zal het wel even een schokkende ervaring zijn geweest. Gelukkig hebben we geen spinnenlijkje gevonden dus gaan we er vanuit dat het goed is afgelopen met deze spin.

Na schoonmaken van de contacten en resetten van de sensor is de meetwaarde weer hersteld naar de juiste waarde zoals ook uit de grafiek is af te lezen.

 

Citizen Science komt met praktische oplossingen

Zo is er ook een voorbeeld van vliegen die een bezoekje brengen aan de fijnstof meter, een Dylos in dit geval. Hoe kun je dat voorkomen? Tja, zoeken naar een praktische oplossing natuurlijk. En die is gevonden door de eigenaar van de Dylos in de volgende foto. De openingen afschermen met horgaas voorkomt dat insecten in de kast terechtkomen.

Schermafbeelding 2017-05-21 om 22.21.42

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!