Experimenten met Citizen Science

2
2921

Er zijn van die momenten die uitnodigen tot een experiment. Een periode waarin bijvoorbeeld de concentratie fijnstof in de lucht relatief laag en constant is. Zo nu ook zo’n periode zoals in het onderstaande plaatje in beeld wordt gebracht. Een tweetal fijnstof sensoren van het type PMS A003 van Plantower dicht naast elkaar, in een kamer op de eerste verdieping. Deze sensoren geven meerdere meetwaarden af welke elk in eigen grafiek worden weergegeven.

 

Schermafbeelding 2017-05-22 om 09.49.54

 

BBQ

Aan de linkerkant is een piek te zien veroorzaakt door een BBQ op zo’n 15-20 meter afstand. Het raam stond gedeeltelijk open en is tussentijds even dichtgezet, vandaar de ‘dip’ in de grafiek. Door het opnieuw openen van het raam ‘herstelde’ het concentratieniveau tot dat van vlak voor het sluiten.

Lucifertest

Aan de rechterkant van de grafieken is een piek te zien die veroorzaakt is door een ontsteken en uit laten branden van een lucifer in de binnenruimte waar de sensoren staan opgesteld. Afstand tot de sensoren 20 centimeter. Het raam stond op dat moment ook gedeeltelijk open dus was er sprake van enige ventilatie.

Spelen met contrasten

Juist het zien van contrasten en weten wat dat veroorzaakt, maakt Citizen Science interessant. Op het moment van ontsteken van de lucifer had de buitenomgeving inmiddels te maken met enigzins verhoogde concentratie fijnstof maar toch zou je kunnen stellen dat dit eenvoudige experiment laat zien dat een BBQ in de buurt het zelfde effect heeft als het afsteken van één lucifer binnen.

Eigen keuze of afhankelijk van keuze door anderen

Een eigen keuze of afhankelijkheid van anderen is ook een contrast wat bij dit experiment duidelijk wordt. Ik kan zelf kiezen om een lucifer aan te steken, om een sigaret te roken of om in een vuurkorf, openhaard of iets dergelijks hout te verbranden. Als ik bewust ben van de risico’s (of die laat overstemmen door verslavende werking van bepaalde stoffen) dan doe ik die keuze in principe zelf. Als in de buurt veel aan houtstook wordt gedaan dan ben je overgeleverd aan de goden.

Conclusie

Nu we bewust zijn geworden van het effect van een enkele lucifer (fijnstof en giftige stoffen!) schaffen we vandaag nog een gasontsteker aan voor het aansteken van een fornuis of kaars.

 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!