Een meting van ultrafijnstof als de buren hout stoken

4
506

Op 16 november 2021 hebben we ultrafijnstof (UFP) gemeten in een tuin van een woning. Tijdens de meting werd er een houtkachel gestookt door de directe buren. We hebben onderzocht hoeveel UFP er vrijkomt bij het stoken van de houtkachel. De UFP monitor hebben we geleend van stichting HoutrookVrij. Het betreft het model CPC3007 van TSI en deze monitor meet de concentratie aan deeltjes in de lucht met een diameter vanaf 10 nanometer tot 0.1 micrometer. De meetopstelling is hieronder weergegeven.

De uitmonding van de pijp van de houtkachel is ongeveer op 12 meter afstand van de meetplek. De wind was tijdens de meting in de richting van de meetplek en kwam uit het zuiden 2 Bft. De resultaten van de meting is weergegeven in onderstaande grafiek. Klik op de grafiek om te vergroten.

De meting is om 17u50 gestart. De achtergrondconcentratie ligt op ongeveer 10000 deeltjes/cm3 en is al verhoogd, waarschijnlijk veroorzaakt door houtkachels verder op de windrichting. Schone lucht laat een UFP concentratie zien <5000 deeltjes/cm3. Bij het aansteken van de kachel om 18u10 is er een piek gemeten van 75000 deeltjes/cm3. Om 19u05 is er opnieuw een piek gemeten van 55000 deeltjes/cm3, waarschijnlijk het gevolg van hout bijvullen. Tussen 20u en 21u15 ligt de concentratie UFP duidelijk lager, maar om 21u20 lijkt er weer hout bijgevuld te zijn, omdat de concentratie snel stijgt tot maximaal 52000 deeltjes/cm3. De meting is om 22u gestopt.

De gemeten piekwaarden zijn vergelijkbaar met metingen die langs een drukke snelweg worden uitgevoerd. Op basis van eigen UFP metingen op een viaduct boven de snelweg zijn er piekwaarden gemeten tot maximaal 90000 deeltjes/cm3. De vergelijking met de snelweg wordt gemaakt om je er van bewust te zijn, dat het stoken van hout grote hoeveelheden UFP veroorzaakt. De concentratie UFP ter hoogte van de slaapkamers of ter hoogte van de dakramen zullen nog veel hoger zijn geweest (geschat >100000 deeltjes/cm3). Je zou je slaapkamerraam maar open hebben staan als de buren de houtkachel stoken…..

4 REACTIES

  1. Het goede nieuws is dat er tussen 20 en 21 uur helemaal geen invloed is te zien van de houtkachel. De waardes zitten op of zelfs onder het eerder gemeten achtergrondniveau van 10000 deeltjes. Alleen tijdens het opstarten en vullen is er een kortstondige piek. Daarnaast staat het verhaal vol aannames. “De concentratie UFP ter hoogte van de slaapkamers of ter hoogte van de dakramen zullen nog veel hoger zijn geweest (geschat >100000 deeltjes/cm3). Je zou je slaapkamerraam maar open hebben staan als de buren de houtkachel stoken…..”. Zullen nog veel hoger zijn geweest. Dat is dus een aanname, geen feit. Waarom is dat sowieso niet gemeten? Of zijn jullie bang dat de aanname niet uitkomt? Waardeloze meting dus.

    • Het klopt dat het een aanname is dat de UFP bij de slaapkamerramen hoger is (er is daar niet gemeten). Die ramen zijn 5 meter dichter bij de schoorsteen en hoe dichter bij de bron hoe hoger de concentratie, vandaar.

  2. Hi Clive, thanks for your reply and the document. Did you measure the particles with a Dylos sensor?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here