Bewust van uitstoot bij verbranding

1
2632

Na een weekend fijnstof van openhaarden in een bungalowpark ingeademd te hebben, is het toch wel een verassing om een voertuig voor vacuum graaftechniek bijna in de achtertuin geplaatst te zien.

 

schermafbeelding-2017-02-20-om-14-49-58

Twee stevige uitlaten zorgen voor de afvoer van verbrandingsgassen en natuurlijk fijnstof. Gepaard met een behoorlijke hoeveelheid geluid want het creëren van vacuum voor het wegzuigen van zand onder een woning kost wel wat energie natuurlijk. Het zand moest daar weg in verband met een storing aan de stadsverwarming. Reparaties aan het SV-net komen de laatste tijd steeds vaker voor, de buizen slijten met lekkages tot gevolg. Stapje voor stapje wordt de gehele buurt voorzien van een nieuw pijpleidingen stelsel. Dat zal niet goedkoop zijn en zo’n milieubelastende reparatie zal niet in de milieu afwegingen worden meegenomen neem ik aan.

Aangezien ik een fijnstof sensor in mijn achtertuin heb staan, ben ik natuurlijk wel nieuwsgierig wat al die uitstoot doet. De wind staat voor mijn tuin gunstig (fijnstof waait een andere kant op) maar toch maar even kijken. De grafieken zijn afkomstig van metingen op diverse locaties. Het gaat in dit geval om de locatie Purmerend.

schermafbeelding-2017-02-20-om-14-45-58

Om het nog duidelijker te laten zien is de grafiek ná de werkzaamheden nogmaals gemaakt en nu is alleen het gedeelte rechtsonder uitgeknipt. Let op de blauwe lijn, die van locatie Purmerend.

schermafbeelding-2017-02-20-om-15-50-27

Wat nu duidelijk in beeld komt is de start van de werkzaamheden omstreeks 12:00 uur en einde werkzaamheden omstreeks 15:00 uur. De PM10 concentratie zien we ná de werkzaamheden duidelijk afnemen, waarschijnlijk als gevolg van de wind. Maar de kleinere fijnstofdeeltjes blijven in de buurt ‘hangen’. De concentratie PM2.5 neemt geleidelijk maar langzaam af. Een opvallende waarneming.

Als we ons beseffen dat juist de fijnste fijnstof deeltjes het gevaarlijkst voor de gezondheid zijn, dan is deze constatering dus even iets om van te schrikken. De werkers zijn niet bewust van het gevaar wat ze dagelijks lopen, de buurt niet want ja werkzaamheden zijn nodig en er komt wel vaker een vrachtwagen door de straat. En wat kan het nu eigenlijk voor kwaad, ze zullen toch wel weten wat ze doen?

Het zelfde kan gesteld worden van de houtrook door openhaarden en houtkachels. Het meerendeel van de mensen is niet bewust van wat er in hun leefomgeving gebeurt. Een openhaardvuur in het bungalowpark is toch gezellig? En ook nog een niet afgesloten openhaard, een echte open openhaard dus. En wat als in je eigen buurt waar je het gehele jaar woont volop wordt gestookt ………..

Bewust worden is de eerste stap naar verbetering. Het onzichtbare zichtbaar maken is daarbij heel belangrijk, eerst zien dan geloven. Daarom het volgende advies mocht u nu nog niet bewust zijn van wat uitstoot van verbranding in uw leefomgeving doet:

Advies: Begin bovenaan opnieuw met lezen, herhaal tot bewustwording ontstaat. 

 

 

Met vriendelijk groet,

André van der Wiel

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!