Is 100% schone lucht mogelijk?

4
2073

Nieuwsgierig geworden door het verhaal van Tim Coronel, dat zijn luchtzuiveringssysteem de lucht 100% kan zuiveren van fijn stof én ultrafijn stof, zijn wij op zijn uitnodiging ingegaan om bij hem te komen meten. Uitdagen noemt Tim dat zelf.

De locatie was de thuisbasis van Tim en Tom Coronel te Huizen met o.a. een indoor kartbaan, lasergame arena en indoor klimbos. In de zaal waar we gingen meten was het niveau ultrafijn stof al zeer laag en daarom werden de kaarsjes op de tafels aangestoken wat direct een groot verschil maakte.

De UFP-monitor (ultrafijn stof) gaf een waarde aan van boven de 200.000, een mooi moment om een eerste test met het luchtzuiveringssysteem te doen. Op de middelste foto de opstelling met de zwarte kist van het luchtzuiveringssysteem en de sensoren vlakbij het rooster van de uitlaat. En tot ons aller verbazing, niet die van Tim natuurlijk, ging de teller van het ultrafijn stof helemaal naar nul.

Dit zagen we gebeuren

Resultaat UFP in grafiek

Zowel de ApriSensor fijnstofsensor als de UFP-monitor waren via Wifi gekoppeld aan het ApriSensor-netwerk waarmee de resultaten ook direct in de grafieken zichtbaar werden.

In het eerste deel van de grafiek (eerste half uur van de meetsessie) is duidelijk te zien wanneer de UFP-monitor bij de uitlaat van het luchtzuiveringssysteem is geplaatst, de waarde in de grafiek schiet gelijk naar nul.

Voor het tweede deel hebben we de opstelling verplaatst naar een kleinere ruimte om het schoningseffect in de ruimte te waarnemen. De langzaam aflopende lijn laat dat proces mooi zien met ook hier een moment dat de UFP-monitor dicht bij de uitlaat is geplaatst.

Resultaat fijnstof in grafiek

Met een ApriSensor Duo is het fijnstof gemeten (niet ultrafijn stof). De ApriSensor Duo heeft twee fijnstofsensoren aan boord, de Plantower PMSA003 en de Sensirion SPS30. Beide sensoren gebruiken een gelijksoortige laser techniek maar hebben een eigen manier om een signaal om te zetten naar een digitale waarde. Daarbij worden een paar processtappen doorlopen waarvan echter niet duidelijk is hoe of wat. De sensoren zijn wat dat betreft een black-box. De beide sensoren kunnen dan ook een afwijkende resultaat laten zien met als voorbeeld het effect van de relatieve luchtvochtigheid van de lucht.

Bij dit experiment blijkt bij nul fijnstof, dat de SPS30 toch een waarde afgeeft en dat is toch wel heel opmerkelijk te noemen. Deze constatering moet natuurlijk nog in een andere setting bevestigd worden.

Hieronder de grafieken van de beide sensoren naar deeltjesgrootte.

ApriSensor Duo

4 REACTIES

  • Beste Rene, we weten niet precies het geheim van de filter unit. Wat we wel weten is, dat het een 7 traps systeem is en dat er verschillende technieken worden gebruikt o.a. electrostatisch veld, HEPA, UV en selectieve katalytische filters om SOx en NOX af te vangen. Mocht je nog meer willemn weten dan zou je nog kunnen proberen te kijken op de website van Peter Verwees: https://vanweesinnovations.com/

   Groeten,

   Dieter Pientka

 1. Mijn ervaring met luchtfilters met Hepafilters is vrijwel 0,0 effect. Ik vraag me af of hoe dat apparaat van Tim Coronel werkt. Waarschijnlijk haalt ’t schone lucht van buiten naar binnen en dat zuivert dan die kartgassen. Maar daar heb je dus niks aan als er houtkachels in de buurt branden. Als er apparaat komt dat fijnstof volledig filtert en stikstof , Pak’s etc. weer in schone zuurstof omzet hou ik me aanbevolen, heb er vele duizenden euro’s voor over , van mijn part een leenlange schuld, alles beter dan voor 6e x verhuizen voor niks.

  • Beste Jaradia,

   we weten niet precies het geheim van de filter unit. Wat we wel weten is, dat het een 7 traps systeem is en dat er verschillende technieken worden gebruikt o.a. electrostatisch veld, HEPA, UV en selectieve katalytische filters om SOx en NOX af te vangen. Mocht je nog meer willen weten dan zou je nog kunnen proberen te kijken op de website van Peter Verwees: https://vanweesinnovations.com/
   Wij hebben zelf ook navraag gedaan of het toepasbaar is op een rookgaskanaal van een houtkachel en of dat ook in de praktijk is getest.

   Groeten,

   Dieter Pientka

Reacties zijn gesloten.