Radiation – straling meten

2
4127

En zo ziet een Citizen Science meetkastje eruit voor het meten van straling.

Op een plank vlak onder het dak van de schuur staat een plastic doosje met daarin een Geiger teller. Met een onregelmatig geklik en knipperende rode led geeft het apparaat aan dat het werkt en stralingsdeeltjes detecteert.

Welke straling wordt gemeten?

Ik ben geen stralingsdeskundige dus vraag mij niet naar uitleg van de details maar dit is wat de leverancier aangeeft wat gemeten wordt:

γ Ray 20mR/h ~ 120mR/h en β Ray in bereik 100 ~ 1800 ChangingIndex/minuten · CM2 zachte β Ray
(zowel beta en gamma straling detection). Gevoeligheid voor Gamma Straling: 0.1 MeV

Over de zogenaamde Geigerteller is op Wikipedia meer informatie te vinden.

 

Arduino en Raspberry Pi

Ook in het kastje is een Arduino Nano te zien die het aantal klikken telt en per 20 seconden doorstuurt naar een Raspberry Pi. Dit is de Raspberry Pi die in een eerder bericht is langsgekomen en welke fungeert als basisstation voor een aantal sensoren.  De vier USB poorten van de Raspberry Pi zijn nu allemaal bezet door de Dylos, de Josuino, een ApriSensor (met fijnstof en meteo sensoren)  én als laatste de Geigerteller.

De resultaten in beeld

De gedetecteerde stralingsdeeltjes worden geteld en per minuut wordt het aantal doorgegeven aan een web-service die het vervolgens keurig netjes opbergt in een volgens SOS gestandaardiseerd opslagssyteem (OGC/SOS van 52North).

Met behulp van statistiek applicatie R wordt de data opgevraagd en zoals in het voorbeeld hieronder per 24 uur in een grafiek omgezet met de minuutwaarden gemiddeld per vijf minuten. Op de Scapeler website is de actuele situatie te zien.

Zoals ook in dit plaatje zie ik met regelmaat een piek verschijnen zo rond 18:00 uur. Ik heb daarvoor nog niet echt een oorzaak gevonden behalve dan dat het vermoeden bestaat dat er iemand langsloopt die een vorm van straling met zich meedraagt. Klinkt misschien vreemd maar bij sommige medische behandelingen wordt straling toegepast waar dit effect het gevolg van zou kunnen zijn. Ook bij het RIVM hebben ze ervaring met dit soort verstoringen bij meetpunten voor straling.

De Geigerteller in actie

Hier een youtube video waar de Geigerteller in actie is te zien en te horen. Dit geklik hoor ik dus ook in de schuur met gemiddeld zo’n 17/18 keer per minuut.

 

 

 

 

2 REACTIES

  1. Bij hackerspace RevSpace in den haag / leidschendam staat ook een geigerteller. Deze houdt de count per minute (cpm) van de afgelopen minuut bij en publiceert deze elke 10 seconden op een MQTT stream (host revspace.nl , topic revspace/sensors/geiger). Van deze MQTT data wordt met grafana een grafiek gemaakt, omgerekend naar uSv/h via een vaste ratio, te vinden op https://revgraph.bewaar.me/dashboard/db/home?refresh=1m&panelId=8&fullscreen&orgId=2

    Meestal zien we ongeveer 20 cpm gemiddeld. Af en toe zit er iemand te spelen met radioactieve dingetjes en dan schiet de cpm-waarde omhoog.

    Kunnen we deze sensor ook ergens aansluiten op een groter netwerk?

    • Op dit moment heb ik geen MQTT service actief, wel een API voor een OGC/SOS service. Je zou die kunnen gebruiken en dan komen de resultaten samen in dezelfde grafiek zoals in deze blog. Nu nog experimenteel maar met dan twee is een volgende stap gezet richting groot ?
      Als je persé naar MQTT wilt dan kan ik proberen om die service actief te maken. Moet binnenkort toch ook een keer gebeuren.

Reacties zijn gesloten.