ApriSensor in sensorhut NIEUW!

2
3420

Voor wie Scapeler op twitter volgt heeft het bericht al eerder mogen vernemen:

De ApriSensor sensorhut is een feit!

Door inbouw van de sensoren in deze nieuwe behuizing krijgt het geheel een professionele uitstraling. In het getoonde voorbeeld zijn de volgende sensoren ingebouwd (ook los te zien op de foto):

  • PMSA003 fijnstof sensor voor PM2.5 en PM10
  • BMP280 sensor voor meten van luchtdruk
  • AM2320 sensor voor meten van relatieve luchtvochtigheid
  • DS18B20 sensor voor buitentemperatuur

Deze variant bevat een WiFi zender/ontvanger voor verbinding met het internet.

Een eerste update, een WiFi antenne

Deze variant van de ApriSensor wordt door middel van Wifi, draadloos met het internet verbonden. Het bereik, de maximale afstand tussen sensor en AccessPoint, kan per locatie sterk verschillen en is afhankelijk van omstandigheden zoals type AP, afstand van sensor tot AP, obstakels zoals muren en verstoring door andere zenders in de buurt.

Op de testlocatie hangt de ApriSensor sensorhut zo’n 18 meter van het AccessPoint. Dat blijkt in dit geval net iets te ver waardoor af en toe een meetwaarde ontbreekt en soms voor meerdere minuten achter elkaar. Bijna goed dus.

Om het bereik en daarmee de kwaliteit van de WiFi verbinding te verbeteren is er nu een WiFi antenne ingebouwd.

Verder met testen

De sensorhut hangt inmiddels weer buiten en de metingen komen weer aan op de server. Benieuwd wat deze update voor verbetering zal laten zien. Een WiFi verbinding is altijd wel gevoeliger voor storingen dan een kabelverbinding en zal er af en toe een meetwaarde niet doorkomen. Een enkele onderbreking is ook niet zo’n probleem, zeker niet als er een vijf minuten gemiddelde van wordt berekend. We zullen het zien.

De eerste resultaten in beeld:

Gemiddelde meetwaarde per minuut
Meetwaarde gemiddeld per 5 minuten
PMSA003 Fijnstof PM2.5 meetwaarden per vijf minuten gemiddeld

 

 

 

2 REACTIES

  1. Wat zijn jouw bevindingen mbt meetresultaten met de BME280 ? Deze kan temperatuur, luchtdruk en rel. vochtigheid tegelijk meten.

Reacties zijn gesloten.