Fijnstofgolf veroorzaakt door inversie?

0
2092

Fijnstofgolf in beeld

Op zondagavond 25 maart 2018 zagen we een opvallende stijging in de fijnstof grafieken in beeld komen op de binnensensor(!). Ik vermelde deze stijging op Twitter.

Hier het originele twitterbericht Twitter: Stijgende lijn op de binnensensor

Grafiek met meetresultaten

De volgende dag zagen we deze stijging als fijnstofgolf terug in de grafieken. Het plaatje met de grafieken toont interessant materiaal voor nadere studie over hoe de verschillende sensoren ten opzichte van elkaar presteren maar daar gaat het nu niet om. Het gaat om die golf van fijnstof midden in de grafiek.

Fijnstof in timelapse

Van deze zondag is ook een timelapse video gemaakt die een mooi beeld geeft van de ontwikkeling van fijnstof (PM2.5) gedurende de dag. De bron van de sensordata waarmee deze visualisatie is gemaakt is afkomstig van het Luftdaten project. Bekijk deze video eens, het duurt slechtst 12 seconden en de moeite waard.

Het gaat vooral om wat je rond 21:00 uur ziet gebeuren en dat ziet er zo uit:

Vanuit het noord-westen begint het blauw te kleuren (blauw is in dit geval goed). De verklaring daarvoor is te vinden in het plaatje met de windrichting afkomstig van Buienradar, noord-westenwind. Een windrichting die zorgt voor aanvoer van schone polaire lucht.

Een verklaring voor de fijnstofgolf

Als we de informatie van de fijnstof visualisatie en de windrichting samenbrengen zien we de scheiding tussen schone lucht (blauw) en vervuilde lucht (geel/oranje/rood) aangegeven met de rode lijn. De rode lijn verplaatst met de windrichting mee.

Wat er gebeurt op deze scheidingslijn is het volgende. De koelere schone luchtlagen uit het noord-westen drukken tegen de warmere vervuilde lucht aan. Door de temperatuurverschil ontstaat er soort van blokkade of muur (of hoe je je dat zou kunnen verbeelden) wat te benoemen is als inversie. Zie de lijn als die van een vloerveger voor in een badkamer of zwembad waarmee te overtollig water op de vloer wegveegt. Direct tegen de veger krijg je een verhoogde waterlaag wat voor meer druk zorgt (golf). Die overdruk of verhoogde concentratie zie je terug in de fijnstof grafieken. Het fijnstof wordt als het ware vooruit geduwd landinwaarts. Het effect is het sterkst op het moment de inversie het sterkst is. Gaandeweg wordt de inversie minder en wordt de fijnstof meegenomen met de wind. Verder landinwaarts zal de fijnstofgolf daarom dan ook steeds meer afzwakken.

Zo hoort het te zijn

Zo hoort de binnensensor te zijn, lage meetwaarden, het kan dus wel (foto’s zijn van de maandag 26 maart)

Meetstation“Pientka & Scapeler” in voorbereiding

De meetwaarden van de eerder getoonde grafieken komt van een meetstation dat we de naam “Pientka & Scapeler” hebben gegeven. De naam refereert naar de initiatiefnemers van een Citizen Science project om te gaan meten op een landelijk meetpunt. Een mooie kans om verschillende sensoren bij elkaar geplaatst te kunnen testen en vergelijken met de officiële metingen op een landelijk meetpunt van het RIVM.

Het meetstation is nog in voorbereiding en staat op dit moment nog binnen duurtesten uit te voeren. Hieronder twee foto’s van het meetstation in opbouw.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!