Een meting van ultrafijnstof als de buren hout stoken

4
3223

Op 16 november 2021 hebben we ultrafijnstof (UFP) gemeten in een tuin van een woning. Tijdens de meting werd er een houtkachel gestookt door de directe buren. We hebben onderzocht hoeveel UFP er vrijkomt bij het stoken van de houtkachel. De UFP monitor hebben we geleend van stichting HoutrookVrij. Het betreft het model CPC3007 van TSI en deze monitor meet de concentratie aan deeltjes in de lucht met een diameter vanaf 10 nanometer tot 0.1 micrometer. De meetopstelling is hieronder weergegeven.

De uitmonding van de pijp van de houtkachel is ongeveer op 12 meter afstand van de meetplek. De wind was tijdens de meting in de richting van de meetplek en kwam uit het zuiden 2 Bft. De resultaten van de meting is weergegeven in onderstaande grafiek.

Meting ultrafijnstof 16 november 2021

De meting is om 17u50 gestart. De achtergrondconcentratie ligt op ongeveer 10000 deeltjes/cm3 en is al verhoogd, waarschijnlijk veroorzaakt door houtkachels verder op de windrichting. Schone lucht laat een UFP concentratie zien <5000 deeltjes/cm3. Bij het aansteken van de kachel om 18u10 is er een piek gemeten van 75000 deeltjes/cm3. Om 19u05 is er opnieuw een piek gemeten van 55000 deeltjes/cm3, waarschijnlijk het gevolg van hout bijvullen. Tussen 20u en 21u15 ligt de concentratie UFP duidelijk lager, maar om 21u20 lijkt er weer hout bijgevuld te zijn, omdat de concentratie snel stijgt tot maximaal 52000 deeltjes/cm3. De meting is om 22u gestopt.

De concentratie UFP ter hoogte van de slaapkamers of ter hoogte van de dakramen zullen waarschijnlijk nog veel hoger zijn geweest (geschat >100.000 deeltjes/cm3). De afstand tussen de uitmonding van de kachelpijp en het raam van de slaapkamer of de dakramen is namelijk veel korter dan op grondniveau. Hoe kleiner de afstand tot de uitmonding van de kachelpijp, hoe hoger de concentratie UFP zal zijn. Eerdere metingen hebben aangetoond, dat de concentratie UFP bij de uitmonding van de kachelpijp kunnen oplopen tot bijna 600.000 deeltjes/cm3.

De gemeten waarden zijn vergelijkbaar met metingen die langs een drukke snelweg zijn uitgevoerd. Op basis van eigen UFP metingen op een viaduct boven de snelweg zijn er waarden gemeten tussen 5000 en 95000 deeltjes/cm3. De vergelijking met de snelweg wordt gemaakt om je er van bewust te zijn, dat het stoken van hout grote hoeveelheden UFP veroorzaakt. De metingen zijn verricht op 12 juli en 8 augustus 2020 en in de grafieken hieronder weergegeven.

Meting ultrafijnstof boven snelweg op 12 juli 2020
Meting ultrafijnstof boven snelweg op 8 augustus 2020

Er geldt (nog) geen norm voor UFP in de buitenlucht. Het WHO heeft echter uitgesproken dat een UFP concentratie vanaf 20.000 deeltjes/cm3 als een hoog niveau gezien moet worden en schade kan toebrengen aan onze gezondheid.

4 REACTIES

  1. Het goede nieuws is dat er tussen 20 en 21 uur helemaal geen invloed is te zien van de houtkachel. De waardes zitten op of zelfs onder het eerder gemeten achtergrondniveau van 10000 deeltjes. Alleen tijdens het opstarten en vullen is er een kortstondige piek. Daarnaast staat het verhaal vol aannames. “De concentratie UFP ter hoogte van de slaapkamers of ter hoogte van de dakramen zullen nog veel hoger zijn geweest (geschat >100000 deeltjes/cm3). Je zou je slaapkamerraam maar open hebben staan als de buren de houtkachel stoken…..”. Zullen nog veel hoger zijn geweest. Dat is dus een aanname, geen feit. Waarom is dat sowieso niet gemeten? Of zijn jullie bang dat de aanname niet uitkomt? Waardeloze meting dus.

    • Het klopt dat het een aanname is dat de UFP bij de slaapkamerramen hoger is (er is daar niet gemeten). Die ramen zijn 5 meter dichter bij de schoorsteen en hoe dichter bij de bron hoe hoger de concentratie, vandaar.

  2. Hi Clive, thanks for your reply and the document. Did you measure the particles with a Dylos sensor?

Reacties zijn gesloten.