Vuurwerk in een ander perspectief

1
3699

Vuurwerk als traditie om een jaarovergang te vieren, we weten niet beter of het hoort er gewoon bij. Knallend het nieuwe jaar in en steeds meer siervuurwerk in prachtige vormen en kleuren.

Als je met verwerken en visualiseren van data bezig gaat leer je vanzelf te kijken vanuit andere perspectieven. Zoals de gevolgen voor de leefomgeving als we het hebben over luchtkwaliteit. De complexiteit van de processen die in de lucht afspelen met gassen en fijn stof maken dat het niet eenvoudig te begrijpen is. Ga er maar voor staan om een traditie aan te spreken op ongezond gedrag.

Alles begint met bewustwording. Kijken naar de eigen, directe leefomgeving, meten van iets wat niet zichtbaar is en daarbij zien wat er om je heen gebeurt is dan een eerste stap. Het onzichtbare zichtbaar maken met daarbij de beleving, er een gevoel bij krijgen.

Groot contrast is perfect

Een groot contrast is perfect om te zien wat een bepaalde gebeurtenis voor effect heeft. Houtrook van een openhaard valt meer op in een schone omgeving dan in een vervuilde omgeving. Vuurwerk geeft per definitie een sterk contrast, zeker in de hoeveelheid zoals bij de viering van de jaarwisseling.

Dit was het beeld van de oud en nieuw viering 2017/2018. Veel wind en in de vooravond regen. Door de wind was de fijn stof piek van redelijk korte duur. De grafiek van de Dylos sensoren laat ook duidelijke verschillen zien tussen de verschillende locaties.

De volgende grafiek geeft een soortgelijk beeld maar nu van de PMSA003 fijn stof sensoren in Purmerend en Zutphen.

Luftdaten en vuurwerk

Luftdaten is een Citizen Science initiatief om fijn stof te meten. Stuttgart was het startpunt en in 2017 maakte dit project een sterke groei door met inmiddels een paar duizend sensoren en je kunt wel stellen wereldwijd ingezet.

Dit jaar dus een goede reden om het vuurwerk internationaal te visualiseren op de manier zoals in voorafgaande jaren in Eindhoven is gedaan in het ILM project van AiREAS.

Hieronder de visualisatie als fijn stof ‘wolkendek’, van vooral Duitsland maar waarin ook Nederland goed is vertegenwoordigd, met als resultaat de volgende time lapse video.

De tijd is in UTC dus 23:00 uur is twaalf uur!

Ook zijn er een aantal steden met voldoende aantal sensoren zodat een ‘wolkendek’ per stad mogelijk is. Hier de voorbeelden van natuurlijk Stuttgart en Sofia (Bulgarije).

Stuttgart

Sofia Bulgarije

Zoals in de video te zien is er in Sofia sprake van heftiger en langer voortdurende fijn stof vervuiling. Dit als gevolg van andere omstandigheden zoals het weer (geen/weinig wind?) de ligging van de stad, verkeer, houtverbranding wellicht? In ieder geval een serieus gezondheidsprobleem.

 

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.