LoRa voor ApriSensor?

0
2644

Dat LoRa op de wenslijst voor de ApriSensor staat mag duidelijk zijn. LoRa staat voor Long Range, draadloze communicatie over lange afstand. Het is een alternatief voor WiFi, 3G of soortgelijke technieken. Het stroomverbruik van LoRa is laag waardoor het langer op bijvoorbeeld een batterij kan functioneren. Ideaal voor een IoT oplossing, “Internet of things” of wel sensoren en aansturing van apparaten op afstand. LoRa heeft wel een beperking als het over bandbreedte gaat. De hoeveelheid data wat verstuurd kan worden is voldoende om berichten met meetdata te versturen maar is ongeschikt als het om meer, bijvoorbeeld voor streamen van, data gaat (multimedia/video/etc).

ESP32

Na het rijtje te zijn afgelopen met Arduino Uno, -Mega, -Nano, NodeMCU en Wemos D1 Mini Pro is het nu de beurt aan een tweetal ESP32.De specs zijn indrukwekkend en de kosten laag. Het model zoals op de foto heeft WiFi, Bluetooth én LoRa aan boord.

Buiten dat het specifieke software libraries nodig heeft is het een Arduino compatible apparaat. Dat wil zeggen met de Arduino IDE ontwikkelomgeving te programmeren, uploaden en te testen. Perfect als dat al bekende materie voor je is. Op de foto zie je de twee ESP32’s waarvan één de boodschap verstuurt (onderste) en de ander het bericht ontvangt. De tekst van het bericht is af te lezen van het OLED scherm wat standaard op dit model aanwezig.

OLED display

Een mooi extra op dit model is een iOLED display. Met zijn kleine formaat beperkt voor wat betreft de hoeveelheid tekst wat daarop is te laten zien, maar perfect voor de weergave van de sensor meetdata. Zelfs een grafische weergave is mogelijk en dus eenvoudige grafieken, handig voor het tonen van de meetresultaten.

Eerste test

Na het nodig uitzoekwerk en puzzelen van hoe het werkend te krijgen dan toch de eerste applicatie op de ESP32 geplaatst. Nog wel op frequentie van 433Mhz want dat was het voorbeeld wat gevonden was. En, het werkt! De maximale afstand tussen zender en ontvanger was echter niet groot, dat viel tegen. Eerdere experimenten met eenvoudige RF modules lieten zo ongeveer hetzelfde resultaat zien. Hmm … (bedenkelijk kijkend).

Maar … de module die op tafel ligt is voor 868-915 Mhz! Mooi dat ook 433 gewoon werkt maar dus snel over op de 868 Mhz. En dat lijkt er beter op. In ieder geval stabiel op zo’n 20 meter. Maar we willen natuurlijk meer. Morgen gaan we een stapje verder doen 😉

Gqrx

Om vooral mijzelf te overtuigen gaan we de radiofrequentie zichtbaar maken. Daarvoor wordt applicatie gqrx gestart en de frequentie op 868Mhz afgestemd. En ja hoor, de berichten die 1x per seconden worden verstuurd komen als kleine data blokjes over het scherm rollen.

Hier een voorbeeld van zo’n blokje informatie wat met radiogolven door de lucht wordt gestuurd.

Data blokje

De informatie blokjes zie terug onder de rechter piek in de frequentie grafiek en schuiven langzaam van boven naar beneden over het scherm.

 

Succes

Toch weer een belangrijke stap gezet, LoRa is werkend gekregen! Nu is het zaak om de eerder ontwikkelde software voor het uitlezen en verwerken van de sensor meetdata over te zetten op deze ESP32. Moet niet al te moeilijk zijn maar er schuilen altijd wel weer een paar addertjes onder het gras.