Murphy was vandaag in Zutphen

0
2353

Waar je hem niet verwacht kom je hem tegen. Vandaag was hij in Zutphen, Murphy, je weet wel die vent die een wet heeft bedacht die zegt dat als er iets fout kan gaan, er ook iets fout gaat. Lastige vent die Murphy.

Goed voorbereid richting Zutphen afgereisd met gereedschap, sensoren en meer dan voldoende materiaal om het goed te laten verlopen, blijkt er toch iets niet helemaal goed ingeregeld te zijn. Pech kan je zeggen, maar gelukkig wel zo goed voorbereid dat er een back-up of work-around of hoe je het wilt noemen, toegepast kon worden.

Dit is wat er geplaatst is met de bedoeling dat het direct en zonder problemen zou gaan werken:

Een ApriSensor in een nieuwe variant behuizing met daarin een PMSA003 fijnstof sensor gekoppeld aan een Wemos D1 Mini Pro. De Wemos is er voor de verwerking van de meetresultaten van de sensor én voor het verzenden van de data naar de server. Dat laatste ging dus bijna goed. Door een bugje in de programmatuur werd het Access Point (AP) niet gevonden en kon er geen WiFi verbinding tot stand worden gebracht.

Geluk bij een ongeluk

Gelukkig hadden we nog een tweede configuratie bij ons die nu niet als ‘schaduw’-systeem mee ging draaien, maar plotsklaps de hoofdrol kreeg toebedeeld. Alsof je als eeuwige bankzitter ineens, door een toevallig omstandigheid, de finale van de Champions League mag meespelen. Je kijkt wat verbaasd om je heen met een blik van is het echt? En ja hoor daar sta je dan.

Ook hier een PMSA003 fijnstof sensor in het rechter kastje inclusief luchtvochtigheid sensor, luchtdruk sensor en temperatuur sensor. Een Arduino leest de sensoren uit en stuurt de meetwaarden door naar de Raspberry Pi. De Pi, het basisstation, zorgt vervolgens voor het doorsturen van deze data naar de server (WiFi). Deze configuratie heeft zichzelf bewezen voor wat betreft stabiliteit. De Wemos variant moet gezien worden als experimenteel en ja dan weet je dat er iets fout kan gaan.

De eerste meetresultaten

In de volgende grafiek de eerste meetresultaten van de fijnstof sensor, gemiddeld per 5 minuten. Conclusies zijn nog lastig te trekken maar je zou bijna zeggen ‘bingo’. 🙂

Alle fijnstof meetwaarden per minuut

Voor de fijnproevers de volgende grafieken met alle meetwaarden door de sensor afgegeven en per minuut.

Meteo (temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk)

De meteo meetresultaten gemiddeld per 5 minuten:

Succes!

Desondanks de tegenvaller van vandaag, kunnen we met deze eerste meetresultaten spreken van een succesvolle dag. Benieuwd wat de sensoren in Zutphen nog meer aan geheimen zullen openbaren. Het onzichtbare zichtbaar maken gaat in ieder geval nu ook hier gebeuren en wie weet zorgen voor de nodige bewustwording.