Citizen science komt dichterbij

1
2215

We worden steeds bewuster van het belang van een goede luchtkwaliteit en vooral in onze eigen leefomgeving. Berichten over slechte luchtkwaliteit en de gevolgen daarvan voor de gezondheid zijn dan ook niet mis. Een gezonde lucht is niet meer vanzelfsprekend.

Maar we gaan nog vaak uit van het idee dat de lucht om ons heen schoon en goed is. Ook zijn we vaak niet bewust wat ons eigen aandeel in de vervuiling is of dat we er zelf iets aan kunnen veranderen. Landelijk wordt er gemeten bijvoorbeeld door het RIVM, op lokaal niveau door bijvoorbeeld AiREAS in Eindhoven, Breda en Helmond maar wat dat betekent voor de eigen straat of buurt is niet altijd duidelijk. Dat verandert als we bijvoorbeeld fijnstof “in de eigen achtertuin” gaan meten. Dan gaan we zien wat de concentraties van fijnstof om ons heen doet. Geen betere manier om bewust te worden van onze eigen buurt.

Het zelf meten wordt steeds eenvoudiger. Er komen meer sensoren op de markt die een redelijke prijs/prestatie niveau leveren. Het is niet de kwaliteit van de meetinstrumenten zoals die van het RIVM maar voldoende om concentratie verschillen van bijvoorbeeld fijnstof te herkennen.

Nog beter is het om de resultaten die we zelf meten te kunnen delen, combineren en vergelijken. Scapeler heeft met het ApriSensor systeem daarvoor een belangrijke stap gezet door het mogelijk te maken om meetresultaten van een Dylos sensor te ontsluiten. Dit werkt eenvoudig door de Dylos (type moet wel beschikken over de mogelijkheid) aan te sluiten op een Raspberry Pi met ApriSensor client software. De Raspberry Pi wordt aangesloten op het internet en als de verbinding tot stand is gekomen verwerkt de software automatisch de meetwaarden die de Dylos aanlevert.

De eerste gebruikers hebben zich al aangemeld en hieronder hun eerste enthousiaste reacties:

schermafbeelding-2017-02-08-om-11-20-08schermafbeelding-2017-02-08-om-11-20-54
schermafbeelding-2017-02-08-om-11-26-57

Binnenkort zullen we de eerste resultaten te zien krijgen van de driehoek Aalten, ‘s-Gravenpolder en Purmerend. Wie volgt?

Meer sensoren worden aangesloten

De Dylos bezitters krijgen hiermee een mogelijkheid om hun meetdata centraal te brengen en resultaten te visualiseren. Landelijk en mogelijk daarbuiten. Maar hier blijft het natuurlijk niet bij. Er zal een groter aanbod komen van beschikbare sensoren en ook in diversiteit zoals temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, en alles wat je verder kunt bedenken en beschikbaar is.

Er wordt volop geëxperimenteerd met sensoren en ook het centrale systeem voor opslag en het beschikbaar maken van de data wordt hard aan gewerkt en verbeterd. De conclusie met de eerste resultaten in beeld: het systeem werkt.

Smart Citizens voor Healthy cities

In de twitter berichten leest u de woorden zoals ‘baanbrekend’ maar ook ‘partners’ ofwel er ontstaat een gevoel saamhorigheid, een gevoel van samen kunnen we een verschil maken. En bovenal is het gewoon leuk om een eigen bijdrage te kunnen leveren.

Het is van groot belang dat die samenwerking wordt gezocht. Daarom zijn de initiatieven die AiREAS onderneemt voor het oprichten van een burgervereniging belangrijk. Zo’n vereniging kan landelijk en internationaal werken als netwerk van Smart Citizens voor Healthy cities.

schermafbeelding-2017-02-08-om-11-42-20

Er gaat een nieuwe fase in voor Citizen Science en Smart Citizens. Nieuwe kansen voor burgerparticipatie en mogelijkheden om problematiek beter in kaart te brengen. De toekomst zal het uitwijzen natuurlijk maar ik denk dat er een deur is opengezet.

Met vriendelijke groet,

André van der Wiel
Scapeler

1 REACTIE

  1. Dit is op AiREAS herblogden reageerde:
    De burger verenigt zich rondom kernwaarden zoals gezondheid en gezonde lucht en creëert op die manier een nieuw vorm van samenleving waar overheid en instanties aan mee moeten doen, of ze willen of niet.

Reacties zijn gesloten.