Citizen science en de eerste vragen

0
1663

Met de eerste meetresultaten van de drie meetlocaties Aalten, ‘s-Gravenpolder en Purmerend komen ook gelijk vragen in beeld.
Hieronder de grafieken die de resultaten van de locaties in één beeld vangt. De bovenste twee grafieken laat de ‘ruwe’ meetdata van een Dylos zien. De laatste grafiek toont resultaten van het experiment met een Plantower PMS7003 (alleen de PM 0.03).

schermafbeelding-2017-02-14-om-14-10-18

Dylos grafieken laten een neerwaartse lijn zien wat natuurlijk mooi is maar wat kan daar de oorzaak van zijn? Vanuit ‘s-Gravenpolder wordt aangegeven dat we te maken hebben met een snel dalende relatieve luchtvochtigheid. Als dat een bepalende factor zou zijn wat gebeurt er met het fijnstof? Bevatten de fijnstofdeeltjes minder vocht waardoor de massa afneemt? Of zorgt een lagere luchtvochtigheid voor snellere verspreiding van fijnstofdeeltjes?

De grafiek hieronder laat in het midden een sterke daling van de concentratie fijnstof zien. In dit geval was de oorzaak een sneeuwbui. Heeft de sneeuw de lucht schoongeveegd of de lucht in beweging gezet? In ieder geval een mooi voorbeeld van ‘meten in de achtertuin’, het ‘meebeleven’ van het moment zorgt voor nieuwe inzichten.

schermafbeelding-2017-02-12-om-10-25-00

Citizen science levert de eerste vragen op en dat is mooi! Vragen duwen ons naar antwoorden die in het verschiet liggen. Een eerste conclusie is in ieder geval dat er meer sensoren ingezet moet worden om de situatie goed in te kunnen schatten. Binnenkort daarom de toevoeging van een sensor voor relatieve luchtvochtigheid en temperatuur.

 

En een nagekomen twitter bericht: “Naast PM2.5 ziet de ook mestlucht op het PM10 kanaal.  “. Boeiend!

schermafbeelding-2017-02-15-om-12-32-18

 

 

Wordt vervolgd.

 

Met vriendelijk groet

André van der Wiel
Scapeler

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!