Luchtkwaliteit- en meteostation

2
2214

Meetresultaten van de fijnstof- en meteosensoren zijn te bekijken op een pc, laptop, tablet of mobiele telefoon. In 2021 zal daar een optie bijkomen met een luchtkwaliteit- en meteostation!

Een LED-display met touchscreen en Raspberry 4 als rekenkracht biedt diverse mogelijkheden. Natuurlijk voor het vertonen van de bekende grafieken maar het zal daar niet bij blijven. Er wordt gedacht aan diverse functionaliteiten welke met ‘buttons’ op het touchscreen te selecteren zijn. Bijvoorbeeld de weergave van actuele meetwaarden in cijfers (bekend van de ‘standaard’ meteostations) maar denk ook aan informatie op de kaart, satellietdata, informatie van andere meetsystemen zoals Sensor.Community (voorheen Luftdaten), open data van RIVM/DCMR/KNMI data, etc. etc. En wat te denken van de mogelijkheid om houtrookpieken, gemeten met de fijnstofsensor, te signaleren!Ā  Het is nog te vroeg om daar iets met zekerheid over te zeggen maar wie weet hoe het gaat lopen in 2021. Plannen genoeg! šŸ™‚

2 REACTIES

 1. Beste AndrƩ van der Wiel,
  Om mijn WTW uit te kunnen zetten als de buren weer eens de houtkachel opstoken zou ik een early-warning systeem willen optuigen met een sensor nabij de inlaat van de WTW. De vraag is wat voor sensor (CO, fijnstof, iets anders), welk fabrikaat, bij voorkeur te koppelen aan mijn WTW (e Bus, Mod Bus, BrinkBus), en natuurlijk allereerst: is dit Ć¼berhaupt een goed plan.
  Bij voorbaat dank voor je reactie,
  hartelijke groet,
  Hans Blom
  Den Helder

  • Beste Hans,
   Dat is zeker een goed plan alhoewel het altijd de vraag blijft in hoeverre je met bijvoorbeeld een fijnstofsensor het patroon van houtrook kunt herkennen. Op deze website vind je grafieken waar de houtstook goed in beeld komt vooral door de contrasten (pieken) die door houtrook worden veroorzaakt. Dat verschilt per locatie en o.a. afhankelijk van hoe dichtbij de bron van de houtstook is en natuurlijk andere factoren zoals wind. Ik ken geen producten die zoiets specifieks doen behalve dan mijn eigen sensor met daarbij de ambitie om daarbij het duiden van houtrook te optimaliseren. De koppeling met een WTW is dan ook geen slecht idee, dat kan je zien als een vorm van domotica. Ik heb gekeken naar de combinatie Zehnder WTW en Home-assistant (https://www.home-assistant.io/) maar daarin geen concrete stappen genomen. Wel zie ik de technische mogelijkheden en wie weet hoe snel zo’n ontwikkeling kan gaan. IdeeĆ«n genoeg in ieder geval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!