De rook van een barbecue komt ook in huis

0
1602

Weer een opmerkelijk moment als de fijnstofconcentraties zeer laag zijn (achtergrond) en wanneer een barbecue gevuld met kooltjes zijn best probeert te doen om het eten gaar te maken. Juist de lage concentratie als achtergrond maakt het extra interessant omdat je het effect van de barbecue dan niet gestoord weet door andere bronnen van fijnstof.

Buitensensor

In deze eerste grafiek is het resultaat van de buitensensor te zien op zo’n zes meter afstand van de barbecue. Er is geen wind. De top van de grafiek schiet door tot bijna 900 µg/m3 voor de PM2.5! Best wel veel dus.
Zie hoe mooi het contrastverschil is met het achtergrondniveau.

Met een grenswaarde van 25 µg/m3 (WHO 24-uurs gemiddelde) kan je stellen dat de rookoverlast beperkt is gebleven tot ongeveer een kwartier, valt wel mee dus. Alhoewel, als je een kwartier in die lucht vertoeft rook je toch minimaal een paar sigaretten mee en dat wil je eigenlijk niet toch?

In de volgende grafiek zie je een tijdperiode van 24 uur en waarmee de verhouding in de tijd wat duidelijker wordt.

Binnensensor

In een kamer op de eerste verdieping staat ook een fijnstofsensor. Deur van de kamer was dicht, het raam gesloten en wel het ventilatierooster open. Ook daar is de barbecue niet ongemerkt gebleven. Natuurlijk niet die intensiteit zoals buiten is gemeten maar toch. Wat opvalt is het snelle ‘vollopen’ van de kamer door de relatief kleine openingen van het rooster. Het weer teruglopen van de fijnstofconcentratie verloopt hier veel langzamer. Anderhalf uur! Daarbij opgemerkt dat na anderhalf uur het raam is geopend waardoor het fijnstof daarna snel verminderde.

Conclusie?

Trek hier vooral zelf een conclussie uit maar voor mij is de gasbarbecue een prima en beter alternatief. En als je geen behoefte hebt om fijnstof en andere schadelijke stoffen te inhaleren zorg er dan voor dat je binnen blijft, tijdig ramen en deuren sluit en ventileer zodra dat weer kan.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!