Over cruiseschepen gesproken.

0
2489

Deze grafiek met een opvallende stijgende lijn van de PM25 fijn stof sensor in Amsterdam kwam in de ochtend van 26 juli 2018 in het vizier. Wat was hier aan de hand?

Wat gebeurt er in Amsterdam?

Een paar suggesties werden op twitter gegeven maar toen ik op luchtmeetnet ging kijken (het officiële RIVM meetnetwerk voor luchtkwaliteit) viel het op dat op meer locaties in Amsterdam de verhoogde fijn stof concentratie te zien was maar bijvoorbeeld in Zaanstad dan weer niet.

Dit zijn de locaties Stadhouderskade en Vondelpark:

Het gaat dus om deze piek op 26 juli:

Dit is de locatie in Zaanstad met als tweede plaatje de windrichting (buienradar).

 

Mijn reactie vervolgens op Twitter:

 

Link met scheepvaart?

De meetlocatie aan de Van Diemenstraat in Amsterdam liet de dag daarvoor een zeer hoge piek fijn stof zien. Was daar een verband tussen de aankomst en een dag later het vertrek van een cruiseschip?

Aanwezigheid roet als extra bevestiging?

Nu heb ik eerder een link gelegd tussen scheepvaart en luchtvervuiling maar die werd toen ontkracht door het ontbreken van roet in de lucht, Black-Carbon(BC). Daarom snel naar die resultaten op het luchtmeetnet kijken en warempel, ook daar een piek! En Zaanstad weer niet!

AIS

Als het cruiseschepen zijn dan moet het te achterhalen zijn welke schepen het zijn geweest en inderdaad dat kan op deze web-site welke AIS informatie in beeld brengt. Met AIS is elk schip terug te vinden, wereldwijd.

 

Crystal Serenity

Inzoomen naar het Centraal station in Amsterdam en ja hoor, niet één maar zelfs twee cruiseschepen lagen er aangemeerd. De ‘Crystal Serenity’ het achterste schip in het plaatje. Met daaronder de afgelegde route, vaarsnelheid bij aankomst en aankomsttijden.

 

MSC Magnifica

Én de MSC Magnifica, het voorste schip op het plaatje.

In the picture

En zo liggen de schepen erbij. Foto 1 van die avond en foto 2 de volgende ochtend.

Maar wacht, de MSC Magnifica blijkt alweer op de Noordzee te varen, hoe kan dat? Verwarring alom, maak ik een denk- of inschattingsfout?

Omwisseling

Het cruiseschip rechts op de ochtendfoto is de MSC Magnifica niet. Het is de ‘BRILLIANCE OF THE SEAS’. De schepen hebben elkaar vroeg in de ochtend afgelost. Als je goed kijkt zie op de avond- en ochtendfoto twee verschillende schepen (rechts op de foto’s).

In de fijn stof grafieken is deze omwisseling niet te zien, waarschijnlijk door de gedraaide windrichting.

 

Toch ook wel indrukwekkend

De bijgaande video laat de aankomst zien op 26 juli van eerst de Crystal Serenity en daarna de MSC Magnifica. Best wel indrukwekkend om deze kolossen te zien aanmeren.

 

Auto uit de stad weren maar wel een cruiseschip midden in de stad?

Als je bedenkt dat de 16 grootste zeecontainerschepen evenveel vervuiling uitstoten als al het autoverkeer op de gehele wereld bij elkaar, zal het toch op zijn minst de wimpers moeten doen fronsen bij het zien van dit soort gigantische en zeer luxueuze vervoermiddelen voor de upper-class midden in een stadscentrum. Terwijl het klootjesvolk zich met de pont van de ene kant naar de andere kant van het IJ verplaatst, doet de rijke passagier zich tegoed aan alle weelde op zo’n schip zonder zich te bekommeren om de vervuiling wat het achterlaat.

Goede reis.

Aanvulling: Eén cruiseschip per dag net zo vervuilend als een miljoen auto’s

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!