Het fietsavontuur met de ApriSensor – Deel 2

Maandag 31 augustus 2020 is het fietsavontuur van Bas Strikker van start gegaan. Vertrokken vanuit Haarlem met als doel Zuid-Frankrijk en mogelijk verder nog Spanje in. Vanuit interesse en nieuwsgierigheid naar de luchtkwaliteit heeft Bas een ApriSensorkastje meegenomen met daarin o.a. een fijnstofsensor. Onderweg zal het kastje voor korte of langere tijd worden aangezet om de luchtkwaliteit van de omgeving te meten. Aan het eind van elke meetperiode worden de meetdata doorgestuurd naar de server met behulp van de hotspotfunctie op de mobiele telefoon.

De resultaten worden in beeld gebracht met foto’s van de omgeving met daarbij de meetresultaten in een grafiek.

Hieronder ziet  u deel 2 van het fietsavontuur, de andere delen kunt u inzien door deze doorverwijzingen te kiezen:

Het fietsavontuur met de ApriSensor – Deel 1
Het fietsavontuur met de ApriSensor – Deel 3

Deel 2

Dinsdag 15 september

Met de fiets door Frankrijk en de fijnstof sensor in holster klaar voor gebruik zoals hier in een tunnel van 50m voor de D906 bij Thiers onder Vichy. Rechtsonder is het kastje te zien.

En hier het resultaat:

Nachtelijke duisternis op camping à la ferme in de Auvergne. Als hier de lucht niet schoon is …

Woensdag 23 september

Meting in Baynuls sur mer, vlakbij de grens met Spanje, na fikse regenbui, kijken of al het stof verdwenen is.

Meting bij Catalaanse varkensstal. Het stinkt hier ontzettend ( ammoniak), kijken wat de sensor daar van merkt

Zaterdag 26 september

Meting aan de Costa Brava, 7 km ten noorden van Tossa de Mar, kustweg is verlaten, flink wat motorrijders, een auto of een groepje wielrenners … de herfst gaat duidelijk beginnen. De lucht voelt hier fris en zuiver, maar wat meet de sensor?

Meting 10 km ten noorden van Barcelona. Voor fietsers is er vanaf deze kant alleen maar de N-II om in Barcelona te komen. Eens kijken wat de sensor er van vindt … op de achtergrond de contouren van de Catalaanse hoofdstad.

Zondag 26 september

Meting bij de Sagrada Familia, wel op een zondag, de bouw ligt dus stil. Veel wind, geen autoverkeer in de directe omgeving, wel veel toeristen, bewakers kijken zeer argwanend. Weinig fijnstof pm2.5. De piek in de grafiek lijkt hoog maar is slechts 0.3ug/m3.

Let goed op schaalinding van de y-as, lijkt een grote piek maar 0.3 ug/m3 is zeer weinig.

In de avond is er meer fijnstof gemeten maar nog steeds zijn de meetwaarden goed te noemen

Fijnstof vanuit de satelliet gezien

De gemeten fijnstofconcentraties van de afgelopen dagen zijn zeer laag te noemen maar dat is niet alleen op de locatie van het meten het geval. Als je naar de waarnemingen vanuit de satelliet gaat kijken dan kan je zien dat voor een groot deel van Europa de omstandigheden gunstig zijn. Kijk maar naar onderstaande timelapse met de voorspelling van 27 september 2020.

Maandag 28 september

Vandaag een meting in Corbera de Llobregat, (forenzen) dorpje op 30 km van Barcelona. Op de foto de Montserrat op de achtergrond.

Dinsdag 29 september

Meting op terrasje langs weg in Catalaans dorpje, hoe fris is daar de lucht?